Middelbare school kiezen? Dit zijn de eerste drie stappen.


Stap 1: Ga in gesprek.

Voordat je driftig begint met onderzoeken welke scholen er allemaal zijn en recensies gaat lezen, is het verstandig om in gesprek te gaan. Begin bij een goed gesprek met jezelf (en je partner). Zo kom je erachter wat jij belangrijk vindt als het gaat om een middelbare school voor jouw zoon of dochter. Probeer je goed in je kind te verplaatsen. Wat heeft hij of zij nodig? Welke rol neem jij aan in dit proces? Neem je de leiding of leun je een beetje achterover?

Ga vervolgens het gesprek aan met je zoon of dochter. Bespreek wat jij van hem of haar verwacht in dit keuzeproces én andersom. Vraag of er al sprake is van een duidelijke voorkeur voor een middelbare school. Als er scholen zijn die voor jou als ouder bij voorbaat al afvallen, is nu ook het moment om dat te delen. Als alle wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn, kan het zoeken beginnen!

Stap 2: Maak een lijst met eisen waar een middelbare school aan moet voldoen.

Na het eerste, verkennende gesprek kunnen jullie aan de bak. Vraag jouw zoon of dochter om een lijst met eisen op te stellen en maak er zelf ook eentje. Denk hierbij aan praktische dingen, zoals het opleidingsniveau (vmbo-basis/kader/tl, havo, atheneum of gymnasium) de grootte van de school, de locatie en de reistijd vanaf jullie huis. Maar vergeet ook punten als de identiteit van de school, het slagingspercentage en de onderwijskwaliteit niet. Bang dat je iets belangrijks vergeet? Op internet zijn veel verschillende checklists te vinden.

Denk er rustig over na en neem voldoende tijd voor het opstellen van de lijsten. Klaar? Leg de lijsten naast elkaar en bespreek de overeenkomsten en verschillen. Praat erover, stel open vragen en maak vervolgens samen van beide lijsten één lijst met eisen waar jullie het allebei mee eens zijn. Teamwork!

 Stap 3: Maak een selectie op basis van de eisen.

Na het maken van de lijst weten jullie aan welke eisen de middelbare school moet voldoen. Gebruik die kennis om een selectie te maken van scholen en bepaal samen welke scholen jullie willen bezoeken tijdens een informatieavond of Open Huis. Meld je aan, blok de data in je agenda en ga sfeer proeven. Want je kunt scholen natuurlijk pas écht goed met elkaar vergelijken als je er bent geweest! Bekijk hier het overzicht met de informatieavonden en Open Huizen van de middelbare scholen van Landstede Groep.