Vier dilemma’s om de keuze van de middelbare school te vereenvoudigen


1. Leuke extra vakken of mee met vrienden?

Veel kinderen willen graag samen met hun vrienden naar de middelbare school. Soms kan dat de keuze beïnvloeden. Logisch, want wanneer je in een nieuwe situatie komt, is het heel fijn om alvast wat vrienden te hebben. Dat geeft een beetje houvast. De praktijk leert wel dat kinderen die in hun eentje naar school gaan, sneller nieuwe vrienden maken. Kiest jouw kind bijvoorbeeld voor een specifiek profiel of de mogelijkheid tot extra vakken, dan is de kans groot dat hij of zij bij kinderen in de klas komt met dezelfde interesses. Er zullen bovendien ook altijd andere kinderen zijn die in hun eentje komen. En vaak zijn ook de vrienden die je op de middelbare school maakt, de vrienden voor het leven.

2. Een grote of een kleine school?

Veel ouders hebben het gevoel dat hun kind eerder écht wordt gezien op een kleine school. Waar iedereen elkaar kent. Alsof grote scholen een soort onderwijsfabrieken zijn. Dat is een achterhaald idee. Net als kleine scholen zijn ook grote scholen gericht om individuele kwaliteiten te ontplooien. En ook grote scholen hebben manieren om klassen overzichtelijk te houden en individuele leerlingen echt te zien. Los daarvan bieden grote scholen vaak meer mogelijkheden om verschillende vakken te volgen en richtingen op te gaan. Probeer daarom zowel grote als kleine scholen te bezoeken tijdens een Open Huis, zodat je echt de sfeer kan proeven en met leraren en leerlingen in gesprek kan gaan.

3. Bekende vormen of nieuwe manieren?

Sommige scholen bieden vakken die niet bestonden toen je zelf naar de middelbare school ging. Vakken als kritisch denken, mediawijsheid, ICT-vaardigheden en creatief denken zijn relatief nieuw. Veel scholen hebben het onderwijs ook anders ingedeeld. Leerlingen worden gestimuleerd meer over hun eigen ontwikkeling na te denken en aan de slag te gaan met persoonlijk leerdoelen. Natuurlijk zijn er ook nog steeds veel scholen die de meer bekende weg bewandelen. Dit betekent niet dat deze scholen niet met hun tijd meegaan. Het betekent gewoon dat het aanbod breder is geworden. Er zijn meer smaakjes bijgekomen. Op de websites van de verschillende scholen hebben ze duidelijk beschreven wat hun visie op het onderwijs is en hoe ze werken aan de ontwikkeling van hun leerlingen. Je weet zelf vaak prima bij welke visie jouw kind het beste gedijt.

4. Online oriënteren of open huizen bezoeken?

Elke school heeft een website, waar je vaak al een goede eerste indruk krijgt. Soms laten ze in een video zien hoe de sfeer is. Maar er gaat niets boven een bezoek aan de school tijdens een Open Huis! Dan pas kun je echt de sfeer proeven. En in gesprek gaan met docenten en leerlingen. De mogelijkheid voor een online oriëntatie is wel een mooie manier om alvast een schifting te maken. Zodat je weet naar welke Open Huizen je wilt. Heb je al een lijstje met scholen die je wil bezoeken? Hier vind je alle Open Huizen op een rijtje. Wij kunnen niet wachten jullie te ontmoeten.