Vijf tips om je kind voor te bereiden op de middelbare school


Maak samen de rit naar school

Wanneer je een school kiest, is het goed om Open Huizen te bezoeken. Dan kun je de sfeer proeven en vragen stellen aan docenten en leerlingen. Bovendien krijgt je kind dan al het idee hoe de school in elkaar zit. Nadat jouw kind zijn of haar keuze heeft gemaakt, is het een goed idee om de school vaker te bezoeken. Soms kun je zelfs een proefles volgen. Je kunt er in de zomervakantie een keer samen naartoe te fietsen. Zodat jouw kind vertrouwd raakt met de route.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voordat de eerste schooldag begint, moet je al aan de slag. Je moet het nodige aanschaffen: schoolboeken, schriften (met lijntjes en ruitjes), een etui (vaak met passer en geodriehoek), een rekenmachine, een agenda, wellicht een laptop en een tas waarin alles past. Samen met je kind ga je na of je alles hebt. Je kunt even door de boeken bladeren om te kijken wat voor soort lessen je kunt verwachten. En wellicht heb je ook zin om te helpen bij het kaften.

Zorg voor voldoende rust

De eerste schoolweek staat in het teken van kennismaking. De kennismaking met de school, met de docenten en vooral met de andere leerlingen. Vaak organiseren scholen een introductieweek. Veel huiswerk zal er nog niet zijn, maar de indrukken tijdens die eerste schoolweek kunnen overweldigend zijn. Het is daarom verstandig om thuis voor rust te zorgen. Om tijdens die eerste dagen op tijd naar bed te gaan om in het ritme te komen. Zodat, als het écht gaat beginnen, jouw kind goed uitgerust is.

Help met (het plannen van) huiswerk

De meeste basisscholen doen niet echt aan huiswerk, behalve misschien topografie. Op de meeste middelbare scholen is dat wel anders. En dat kan wennen zijn. Veel scholen geven de mogelijkheid om op school huiswerk te maken. Ze helpen vaak ook bij het plannen ervan. Maar voor veel kinderen is het vooral in het begin moeilijk te overzien hoe je je tijd moet indelen. Veel kinderen moeten ook echt leren hoe ze moeten leren. Sommigen gaan er heel laconiek mee om, anderen juist iets te fanatiek. Jij kunt in die eerste weken helpen om de juiste balans te vinden.

Blijf betrokken

Elke middelbare school is zich ervan bewust dat de stap naar de middelbare groot is. Als ouder krijg je vaak de mogelijkheid om in die eerste weken kennis te maken met de school en met de mentor van je kind. Dan krijg je vaak ook wat uitgebreider te horen wat er van jou als ouder wordt verwacht. Daarnaast heeft elke school tegenwoordig een online tool (zoals Magister) waarin de cijfers, de afwezigheid en het rooster worden bijgehouden. Als ouder biedt dit jou de mogelijkheid om mee te kijken en zo op de hoogte blijven van de voortgang. Maar laat het daar niet bij, bied ook een luisterend oor aan je kind en vraag hoe het gaat. Succes!