Vijf tips voor het kiezen van een middelbare school.


Tip 1: Vorm een team en maak de keuze samen.

De allereerste tip is meteen de belangrijkste tip: maak de keuze voor een middelbare school samen met jouw zoon of dochter. De keuze heeft invloed op jullie allebei, dus probeer een team te vormen met je kind. Doe samen onderzoek, praat erover aan de keukentafel en bezoek samen de scholen die jullie leuk lijken. Maak ook allebei een lijstje met eisen en voeg deze samen tot één lijst. Zo weet je zeker dat alles erop staat: van maximale fietsafstand tot gemiddelde cijfers tot slagingspercentages. Win-win.

Tip 2: Doe online research.

Nu we het toch over cijfers en percentages hebben… Wist je dat er online heel veel informatie te vinden is over scholen? Via Scholen op de Kaart lees je bijvoorbeeld interessante feitjes, van reviews door ouders en leerlingen tot de ‘unique selling points’ van een school.

Natuurlijk heeft ook elke school een eigen site. Sterker nog, sommige scholen zitten zelfs op Facebook en Instagram! Misschien vind je met een beetje geluk wel een school met een TikTok-account. 😉 Door op deze kanalen rond te kijken, krijg je naast achtergrondinformatie, nieuws, praktische zaken en belangrijke data óók meteen een gevoel bij een school.

 Tip 3: Begin op tijd.

Oké, misschien een open deur… maar deze tip is onmisbaar in dit rijtje. Want de keuze voor een middelbare school is (als het goed is) een keuze voor de langere termijn. Daarom is het slim om er de tijd voor te nemen. Dat kan eerst natuurlijk gewoon thuis aan de keukentafel. Bijvoorbeeld met de vragen en dilemma’s uit onze kletspot [ + link naar bestelpagina]. Maar wist je dat kinderen uit groep 7 ook van harte welkom zijn op informatieavonden en Open Huizen? Go, early birds!

Tip 4: Bezoek minstens twee Open Huizen.

Hoe groot is deze school? Zijn de lokalen gezellig ingericht? Waar is de kantine? En niet onbelangrijk: welke (buitenschoolse) activiteiten worden er voor leerlingen georganiseerd? Wat je ook wil weten… tijdens een Open Huis krijg je antwoord op al dit soort vragen. Verken de school, proef de sfeer en vraag iedereen die je tegenkomt het hemd van het lijf voor de allerbeste eerste indruk. Ons advies? Bezoek minstens twee Open Huizen. Is jouw zoon of dochter na het bezoek aan de school zo enthousiast dat hij of zij een middag wil proefdraaien? Meld hem of haar dan ook aan voor een open lesmiddag.

Tip 5: Maak een voorselectie.

Onze laatste tip is zeker niet onbelangrijk. Want hoeveel vrijheid en verantwoordelijkheid jij je kind ook geeft in dit proces, jij bent en blijft de ouder. Schets daarom voor en tijdens het proces duidelijke kaders. Vallen er voor jou als ouder bij voorbaat al scholen af? Bespreek dit dan op tijd met je kind. Check ook onze andere blog 'middelbare school kiezen? Dit zijn de eerste drie stappen'. Zo zijn de verwachtingen vanaf het begin helder. Maak een voorselectie van scholen waar je kind (in overleg met jou) uit mag kiezen. Of check bij je kind of er al een bepaalde voorkeur is. Hup, onderzoeken en bezoeken maar!

Kies de school die bij je past!

Dat waren ze alweer, de vijf tips voor het kiezen van een middelbare school. We hopen dat jouw zoon of dochter de middelbare school kiest die bij hem of haar past. Met deze tips lukt dat vast en zeker. Succes!